Stem- en muziekaktiviteiten

 

Gedurende meer dan twintig jaar organiseren we allerlei interessante workshops voor bedrijven en particulieren. Het doel is steeds: ‘Voel je op je gemak met je stem, vertrouw in wat je te vertellen hebt en beleef plezier aan de muziek die je maakt’.

Het is belangrijk om van je eigen stem, van je eigen muziek, te -leren- genieten. Dat betekent dat je gaat luisteren met je oren in plaats van met je oordeel. Dat je realiseert en accepteert hoe het nu klinkt en van daaruit op onderzoek gaat en de uitdaging aanneemt. Wij werken voor Bedrijven en Organisaties en voor Particulieren.

 

De stem

De stem brengt “inhoudelijke” informatie over, en emotie. Vóór de spraak ging de mens ‘zingend’ door het leven, d.w.z. geluiden producerend waaruit je kon afleiden of hij vrolijk, treurig, hongerig of tevreden was. Het was meer een instrument van het gevoel, terwijl het nu meer een instrument van het verstand is. Kunnen zingen behoort tot de menselijke soort: zo zijn we geschapen.

 

Zingen is ook op een bepaalde manier ‘jezelf blootgeven’ en er bestaat ook een nauwe samenhang tussen zingen en ‘de ziel’. Daarom is zingen ook zo elementair. Je kunt je stem niet alleen ontwikkelen door spreken. Het is allemaal zingend begonnen en zo alleen kan je je stem tot een ‘instrument’ ontwikkelen. Zingen is communiceren met je hele persoon!

 

Wat spreken en zingen verbindt is hun gemeenschappelijke oorsprong: de stem als instrument. Het strottenhoofd is werkelijk gebouwd als een instrument. De randen van de stembanden kunnen bijvoorbeeld, net als een vioolsnaar, in minuscule afstanden worden opgedeeld. Als ze alleen waren gemaakt om te spreken waren ze veel minder complex geweest.

 

Het belang van de adem

Wanneer je ‘goed’ spreekt heb je beter contact en kom je effectiever over bij de luisteraar. Spreken is een speciale functie van het ademen. Voor de kwaliteit van de klank is het belangrijk dat de lucht die we tot onze beschikking hebben optimaal in trilling wordt gebracht. Terwijl veel mensen denken: "Als ik in ieder geval maar voldoende lucht binnen krijg".

In de meeste situaties wordt er echter te veel ingeademd, want elke psychische belasting, de kleinste opwinding, maar ook sterke concentratie bevordert dat inademen. We hebben in aantal meer inademingspieren dan uitademingspieren, waardoor stress en emotie leiden tot meer inademen en dat leidt weer tot verhoging van de spierspanning. Er is bij veel mensen een tendens tot ‘teveel inademen’ dat stemtoornissen en fysieke afwijkingen tot gevolg heeft. Daarom werken wij met een aan 'Ademritme Aangepaste Stemklank' (Horst Coblenzer).

 

Het lijf

Spieren en ademstroom reguleren het functioneren van het strottenhoofd. Tets: Probeer eens te zingen wanneer je stevig op je tanden bijt, je schouders optrekt en je tenen kromt. Uitslag: Dan stroomt de adem niet vrij. Het e.e.a. heeft tot gevolg dat er in onze manier van werken veel fysieke oefeningen zitten.

 

Wij werken voor Bedrijven en Organisaties en voor Particulieren.

 

Geïnteresseerd? Je kunt hier vrijblijvend contact opnemen

 

         

 

 

 
Stemcompany
Stemgeven aan Leiderschap